Het houden van vissen, zoals koi karpers is een leuke hobby, voor de gezondheid van de vissen is de waterkwaliteit van het hoogste belang
wave background image
startpagina Koikarpers arc graphic
Superieure
onderhouds-
middelen

high-tech synthetische smeermiddelen van Super-Lube, geurloos, vlekt niet, onschadelijk voor millieu

 

Waterkwaliteit van de Koi vijver

In de kleine vijver voor ons kantoor onderhouden wij een gemeenschap van ongeveer 10 Nishikigoi.

Waterkwaliteit is voor deze dieren van het hoogste belang, want dit heeft invloed op hun slijmlaag. De kwaliteit van de slijmlaag op de Karpers geeft hen weerstand tegen bacteriën, virussen, schimmels, maar ook tegen parasieten.
De echte Koi-fanaat let dan ook goed op o.a. zuurstofgehalte, nitraat en pH waarden. .

Olie-vervuiling!

Iedereen heeft wel eens gehoord van olie-rampen door tankers die op de klippen lopen, een gigantische tragedie voor de planten en dieren in de zee en het kustgebied. Ook millieuvervuiling door olie komt regelmatig voor. Daarom zijn we ook bijzonder zuinig op de bijvoorbeeld de drinkwater wingebieden. Er gelden daar speciale regels inzake gebruik van bestrijdingsmiddelen en van olie en smeermiddelen. Immers. één druppel olie kan duizenden liter water onbruikbaar maken.

Olie in de Vijver

Pompsystemen worden vaak nog gesmeerd met minerale olie of vet, de minimale hoeveelheden die hierbij in het water komen zijn niet in strijd met milieu-regels. Ze kunnen echter wel het natuurlijke evenwicht in de vijver verstoren.
Bijvoorbeeld: één bacteriesoort legt het loodje door de olie die vrijkomt uit de pomp, hierdoor kan een bepaalde schimmelsoort zich beter vermenigvuldigen, de balans is zoek.
Deze gisten tasten in ons geval de slijmlaag van de vis aan, een zwakke plek ontstaat, waardoor een parasiet zich kan settelen op de karper.
Een onbegrepen plotselinge aandoening, die niet verklaard kan worden uit de gangbare waterbemonstering, kan zijn onstaan door een korte vervuiling met olie.

Onze oplossing

In onze pomp/filtersystemen gebruiken wij uitsluitend de Super Lube smeermiddelen uit eigen voorraad. Zoals bekend, zijn dit zogenaamde "food grade lubricants", smeermiddelen toegestaan voor gebruik in voedselverwerkende machines, maar ook voor drinkwater-installaties en dus ook in vijvers en aquariums ideaal.
email this link  E-mail deze pagina